Na platformi Web of Science objavljen je znanstveni rad grupe autora Vitanović, E.; Lopez, J.M.; Aldrich, J.R.; Jukić Špika, M.; Boundy-Mills, K.; Zalom, F.G. Yeasts Associated with the Olive Fruit Fly Bactrocera oleae (Rossi) (Diptera: Tephritidae) Lead to New Attractants. Agronomy 2020, 10, 1501. https://doi.org/10.3390/agronomy10101501 (IF 2.603, Q1)
Dr. sc. Maja Veršić Bratinčević zaposlena je kao poslijedoktorand na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša na Zavodu za primijenjene znanosti.
Diplomirala je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, Sveučilište u Splitu, na smjeru Kemija i tehnologija mediteranskih kultura, obranivši diplomski rad pod nazivom „Glukozinolatni razgradni produkti i ostali hlapljivi spojevi u endemičnim biljkama porodice Brassicaceae: Aurinia Sinuata (L.) GRISEB. i Aurinia Leucedea (GUSS.) C. KOCH“. Doktorski rad, pod nazivom „Sredstva ovisnosti u biološkim uzorcima: određivanje i stabilnost“, obranila je 2015. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu, čime je stekla zvanje doktora prirodnih znanosti. Godine 2018. izabrana je u znanstveno zvanje- znanstvena suradnica za interdisciplinarno područje znanosti (farmacija i temeljne medicinske znanosti). Radno iskustvo stekla je kao znanstvena novakinja u Kliničkom bolničkom centru Split, na Zavodu za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, te na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Splitu, gdje je do 2018. godine bila zaposlena na radnom mjestu poslijedoktoranda. Sudjelovala je, kao član istraživačkog tima, u radu toksikološkog laboratorija, te u izvođenju nastave na četiri sastavnice Sveučilišta u Splitu. Kao autor ili koautor sudjelovala je u objavljivanju osam znanstvenih radova, više kongresnih priopćenja, te poglavlja udžbenika „Osnove forenzične toksikologije“. Mentor ili ko-mentor je na 13 diplomskih ili završnih radova. Sudjelovala je na raznim znanstvenim skupovima, radionicama i seminarima za strukovno usavršavanje.
Majin znanstveni interes uključuje analizu uzoraka koristeći instrumentalne tehnike analize, i to prvenstveno kromatografske tehnike analize. Područje njenog znanstveno-istraživačkog rada uključivat će ispitivanje profila hlapivih tvari te njihovog utjecaja na privlačenje najznačajnijih štetnika masline.
U laboratoriju Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša provedena je od 24. do 27. studenog 2020. godine hidrodestilacija osušenih listova, ubranih u fazi zrelih plodova masline odabranih sorti, u Clevenger aparatu (u trajanju od dva sata i 30 minuta). Eterična ulja dobivena procesom hidrodestilacije osušena su pomoću bezvodnog natrijevog sulfata. Tako pripremljeni uzorci eteričnih ulja čuvaju se u staklenim bočicama na temperaturi od 4°C. Navedenim eteričnim uljima odredit će se profil hlapivih tvari, koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje maslinine muhe (Bactrocera oleae Rossi).
U laboratoriju Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša provedena je od 19. do 28. listopada 2020. godine hidrodestilacija osušenih listova, ubranih u fazi poluzrelih plodova masline odabranih sorti, u Clevenger aparatu (u trajanju od dva sata i 30 minuta). Eterična ulja dobivena procesom hidrodestilacije osušena su pomoću bezvodnog natrijevog sulfata. Tako pripremljeni uzorci eteričnih ulja čuvaju se u staklenim bočicama na temperaturi od 4°C. Navedenim eteričnim uljima odredit će se profil hlapivih tvari, koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje maslinine muhe (Bactrocera oleae Rossi).
U Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša provedene su slijedeće analize uzorkovanog biljnog materijala:
1. analiza fizikalnih parametra plodova
2. analiza fizikalnih parametra listova
3. priprema uzoraka za određivanje sastava hlapivih tvari plodova i listova
4. određivanje intenziteta napada maslinine muhe
5. priprema uzoraka za određivanje sadržaja fenolnih spojeva plodova i listova
6. priprema uzoraka za ekstrakciju eteričnih ulja listova
Sve navedene analize provode se u svrhu izolacije hlapivih tvari, karakterističnih za određenu sortu masline, koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje maslinine muhe.
Krajem listopada u pokusnom kolekcijskom masliniku Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, na tri sorte masline, ponovno su uzorkovani plodovi i listovi masline, ovaj put obojani plodovi (zreli plodovi). Na istima će biti napravljene jednake analize kao i prilikom prvog i drugog uzorkovanja:
1. određivanje fizikalnih parametra plodova i listova,
2. određivanje sastava hlapivih tvari plodova i listova,
3. određivanje postotka napada maslinine muhe,
4. određivanje sadržaja fenolnih spojeva plodova i listova,
5. te ekstrakcija eteričnih ulja listova u svrhu određivanja hlapivih tvari eteričnih ulja istih.
Sve navedene analize provode se u svrhu izolacije hlapivih tvari, karakterističnih za određenu sortu, koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje maslinine muhe.
Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu započete su analize hlapivih spojeva u malim plodovima veličine 4-5mm i lista triju sorti maslina te hlapivih spojeva iz eteričnih ulja lista u fazi zelenog ploda kako slijedi:
1) eterična ulja lišća maslina 2) ultrazvučna ekstrakcija hlapivih spojeva iz plodova i lišća maslina 3) adsorpcija hlapivih spojeva plodova i lišća masline 4) analiza hlapivih spojeva na plinskom kromatografu-spektrometru masa
U Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša provedene su slijedeće analize uzorkovanog biljnog materijala:
1. analiza fizikalnih parametra plodova
2. analiza fizikalnih parametra listova
3. priprema uzoraka za određivanje sastava hlapivih tvari plodova i listova
4. određivanje intenziteta napada maslinine muhe
5. priprema uzoraka za određivanje sadržaja fenolnih spojeva plodova i listova
6. priprema uzoraka za ekstrakciju eteričnih ulja listova
Sve navedene analize provode se u svrhu izolacije hlapivih tvari, karakterističnih za određenu sortu masline, koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje maslinine muhe.
U drugoj polovici rujna 2020. u pokusnom kolekcijskom masliniku Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, na tri sorte masline, ponovno su uzorkovani plodovi i listovi masline, plodovi ovaj put u fazi promjene boje (poluzreli plodovi). Na istima će biti napravljene jednake analize kao i prilikom prvog uzorkovanja:
1. određivanje fizikalnih parametra plodova i listova,
2. određivanje sastava hlapivih tvari plodova i listova,
3. određivanje postotka napada maslinine muhe,
4. određivanje sadržaja fenolnih spojeva plodova i listova,
5. te ekstrakcija eteričnih ulja listova u svrhu određivanja hlapivih tvari eteričnih ulja istih.
Sve navedene analize provode se u svrhu izolacije hlapivih tvari, karakterističnih za određenu sortu, koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje maslinine muhe.
INSTITUT ZA JADRANSKE KULTURE I MELIORACIJU KRŠA provodi postupak javne nabave Plinskog kromatografa – spektrometra masa (GC-MS), koja je financirana sredstvima EU iz Fonda za regionalni razvoj „Zajedno do fondova EU“, u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, referentni broj Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KK.01.1.1.04.0002 “Nove metode u suzbijanju štetnika masline primjenom biljnih hlapivih tvari“.
Poveznica na dokumentaciju o nabavi za objavljeni otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti (EOJN RH) :